Connect with us

Social

Cum îți poți implica copilul în bucătărie și de ce este bine să faci asta?

Publicat

pe

Activitățile în bucătărie, precum și multe alte sarcini domestice, îi ajută pe copii să deprindă abilități esențiale necesare apoi pentru efectuarea multor îndatoriri practice de viață. Ca adulți, petrecem o cantitate semnificativă de timp în bucătărie, indiferent dacă pregătim o gustare, gătim și coacem o prăjitură sau doar preparăm o limonadă sau un ceai. În majoritatea caselor, membrii unei familii se adună cel mai frecvent în bucătărie preparând alimente sau băuturi. Pe măsură ce copiii de vârstă mică observă toate aceste activități, ei își pot dori să îndeplinească la rândul lor astfel de sarcini.

Activitățile în bucătărie conduc la abilități practice fundamentale de viață

Dacă micuțul vă acompaniază în bucătărie, el poate observa că aruncați cojile de la cartofi într-un coș sau că îndepărtați semințele de la un pepene galben într-un bol separat. El va vedea că aluatul de clătite poate lua o formă complet diferită atunci când este transferat într-o tigaie fierbinte. Toate aceste mișcări și transformări sunt deosebit de captivante pentru mintea unui copil care absoarbe orice detaliu. Tocmai din acest motiv, este recomandat să vă aduceți copilul în bucătărie ori de câte ori știți că petreceți mai mult timp aici pregătind cina, un desert sau doar un ceai. Astfel, copilul se va angaja în prima etapă esențială în dobândirea unei abilități complexe, și anume observarea. În timpul acestei etape timpurii, copilul observă o varietate de mișcări în timp ce vă rezolvați sarcinile în bucătărie. Pe măsură ce manifestă tot mai mult interes pentru ceea ce se întâmplă, poate deveni un participant activ. În paralel, puteți să îl expuneți la jucării care imită articolele din bucătărie, fructele, legumele și altele asemenea. O varietate de astfel de jucării veți găsi în magazinul caruselul cu vise, de unde puteți achiziționa și tacâmuri și veselă special pentru copii.

Ce sarcini poate efectua un copil în bucătărie?

Încă de la vârsta de 12 luni, un copil poate transfera legumele tăiate dintr-un bol într-o tigaie sau într-o oală rece de pe plită. Poate muta cojile și resturile alimentare de pe un mic tocător în coșul de deșeuri. De asemenea, poate așeza mâncarea preparată pe o farfurie pentru a lua masa alături de familia sa. Toate aceste activități reprezintă de fapt oportunități de învățare, care îl ajută să dezvolte o conștientizare a mișcărilor sale, o coordonare între mâini și ochi, precum și disciplina necesară pentru a îndeplini o sarcină. Simplul transfer al alimentelor dintr-o parte în alta implică și mișcări transversale, care sunt o parte esențială a dezvoltării creierului. Pentru ca micuțul să învețe în mod natural să stăpânească toate aceste mișcări, repetarea lor este deosebit de importantă.

O modalitate ușoară prin care îi puteți oferi copilului o oportunitate de a transfera un aliment dintr-un loc în altul presupune să îi așezați la îndemâna sa un bol unde își poate pune alimentele după ce le toacă sau după ce le decojește. După ce își toacă sau își decojește legumele și fructele și le pune în bolul său, micuțul poate fi încurajat să arunce cojile și semințele la coș. Iată că pregătirea bolului său cu legume și fructe devine astfel o activitate în mai mulți pași, pe parcursul căreia copilul își dezvoltă simțul ordinii, înțelegând astfel ordinea cronologică a pregătirii meselor.

Facebook Comments
Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social

Ce trebuie să știi despre sistemul de încălzire în pardoseală

Publicat

pe

Considerat de toți a fi o noutate din ultima vreme, sistemul de încălzire în pardoseală datează de fapt din anii 1950. Chiar și atunci a fost considerat un sistem original și mai presus de toate funcțional. În trecut, s-au înregistrat unele probleme legate de temperaturi prea ridicate la nivelul podelei sau de o termoreglare inadecvată: multe manifestau de fapt disconfort la nivelul picioarelor și dureri de cap frecvente. Problemele au dispărut odată cu trecerea timpului datorită sistemelor din ce în ce mai moderne și materialelor de calitate. Astăzi sistemul de încălzire în pardoseală reprezintă o soluție ideală pentru cei care doresc să-și încălzească locuința și în același timp să economisească la facturi.

Sistemele tradiționale de încălzire

Sistemele tradiționale de încălzire funcționează datorită mișcărilor convective ale aerului. Vorbim despre caloriferele clasice care se instalează în mai multe zone ale apartamentului pentru a face ambientul cald. Aerul de la calorifere se ridică în sus pentru că este mai ușor. De multe ori, odată cu aerul, se ridică însă şi praful. Un semn clar al acestui fenomen este prezența punctelor negre în apropierea caloriferelor.

Mulți folosesc umidificatoare în apropierea caloriferelor pentru a rehidrata aerul și pentru a face față inconvenienţelor legate de un grad de umiditate diferit de cel așteptat. De obicei deschizi ferestrele pentru a aerisi camera. Acest lucru, deși pozitiv pe de o parte, pe de altă parte, provoacă o pierdere semnificativă de căldură și, în același timp, un consum mai mare de energie.

Pe partea opusă există sisteme de încălzire în pardoseală, care spre deosebire de calorifere nu produc nicio mișcare a aerului. Distribuția căldurii într-un sistem de încălzire în pardoseală are loc prin radiație. În cazul caloriferelor vorbim de principiul convenţiei. La sistemele de încălzire în pardoseală căldura este distribuită uniform; se evită schimbările termice şi dispersiile.

Sisteme de încălzire în pardoseală

Sistemele de încălzire în pardoseală sunt considerate a fi mai igienice deoarece nu ridică praf. Întregul echipament este plasat sub podea. Spre deosebire de calorifere, așadar, care circulă și praf, creând disconfort persoanelor alergice, aceste sisteme au efecte pozitive asupra organismului. Căldura de jos este distribuită uniform în mediul înconjurător. Și aici ne confruntăm cu o economie considerabilă de energie, cu o scădere mare a numărului de acarieni pe saltele și covoare și cu o calitate a aerului cu siguranță mai bună.

Confortul mediului, nivelul corect de umiditate și costurile energetice mai mici decât sistemul tradițional de încălzire sunt doar câteva dintre avantaje. Acestea sunt motivele care i-au determinat pe mulți români să instaleze aceste sisteme în locuințe.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Social

Cine datorează despăgubiri în cazul unui accident auto?

Publicat

pe

De

Cabinet Avocat Varzaru Ion

Țara noastră este pe un loc fruntaș în Uniunea Europeană în ceea ce înseamnă producerea accidentelor auto. Din această cauză au fost realizate o mulțime de statistici, atât pentru informare cât și pentru a se încerca un control mai bun asupra acestei probleme. S-a constatat astfel că aproximativ 5% dintre accidente se petrec noaptea, cele mai multe însă având loc pe lumină. În plus, doar un accident din cinci are loc pe carosabil cu probleme, restul se petrec din neglijență sau nerespectarea regulilor de circulație. O influență mare o are și consumul de droguri sau de alcool la volan. De la îndoirea aripilor până la coliziuni frontale de mare viteză, scenariile sunt aproape nesfârșite. Iar coliziunile din spate sunt unul dintre cele mai comune tipuri de accidente de mașină. În general, șoferul care conduce mașina din spate este responsabil din punct de vedere legal pentru daunele rezultate în urma accidentului. Dar există excepții de la regulă, printre care cea în care neglijența șoferului din față a provocat accidentul .

Cum se stabilește vina și cine plătește?

Fiecare șofer de pe drum are datoria de a urmări alte vehicule de la o distanță sigură, care variază în funcție de viteza vehiculului, de condițiile drumului și de o mulțime de alți factori. Șoferii care încalcă această obligație sunt neglijenți. Pe lângă această neglijență mai sunt câțiva factori externi, care țin poate de calitatea autovehiculului, care pot influența producerea accidentului, cum ar fi luminile de frână ale mașinii care nu funcționează conform sau o avarie la pneuri. În plus, mai sunt situațiile în care unul dintre șoferi frânează brusc, caz în care ceilalți participanți la trafic pot fi luați prin surprindere și nu pot reacționa suficient de repede încât să împiedice o coliziune. In principiu, șoferul care nu respectă regulile de circulație sau care circulă cu un vehicul cu probleme și produce un accident, este cel vinovat și plătește daune.

Printre infracțiunile cel mai des întâlnite se regăsesc: uciderea din culpă, vătămarea corporală din culpă, conducerea sub influența băuturilor alcoolice ori a unor substanțe stupefiante sau părăsirea locului accidentului. De la plata pentru reparația autoturismului avariat și până la plata pentru vătămare corporală din culpa sau chiar deces, toate sunt suportate de cel care a provocat accidentul. Accidentul rutier poate face obiectul unui dosar penal în care vinovatul este judecat pentru vătămarea corporală din culpă sau uciderea din culpă. Despăgubirile materiale si morale pot fi obținute pe latura civilă din cadrul acelui procesul penal. Asigurătorul RCA participă la proces în acest scop, având calitatea de parte responsabilă din punct de vedere civil, și va fi obligat să achite daunele care cad în sarcina inculpatului, vinovat de accident. Procesul penal va fi deschis doar în cazul unui deces sau în situația în care victima necesită mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale sau a avut vreuna dintre următoarele consecințe: o infirmitate, un prejudiciu estetic grav și permanent, avortul sau punerea în primejdie a vieții persoanei.

Ce să faci pentru a evita producerea unui accident?

În primul rând trebuie să fii atent la drum și să ai grijă la pericole. Apoi, oprește din timp, evită să ai o distanță prea mică față de autovehiculul din fața ta. Nerespectarea distanței duce de foarte multe ori la accidente care ar putea să fie evitate foarte ușor dacă ai acorda mai multă atenție la acest detaliu.

Respectă viteza legală și adapteaz-o condițiilor de trafic. Dacă respecți toate regulile de circulație, cum ar fi acordarea de prioritate , semnalizarea și încadrarea corespunzătoare pe benzi, ar trebui să fie ușor să eviți un accident.

Verifică periodic autovehiculul cu care circuli pentru a fi sigur că funcționează conform și că nu pot apărea probleme care să pună în pericol siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic.

Evită să consumi alcool sau alte substanțe stupefiante și apoi să te urci la volan. Deși statisticile arată că sub 10% dintre accidente se petrec pe fondul consumului de alcool și droguri, este totuși un procent îngrijorător, având în vedere că vorbim despre o infracțiune foarte gravă.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Social

De ce să alegi încălzire în pardoseală pentru casa ta

Publicat

pe

Confort de utilizare, discreție a echipamentului, economie de energie… Sistemele de încălzire în pardoseală sunt atractive datorită avantajelor pe care le oferă în timpul unui proiect de construcție. Cu toate acestea, nu au avut întotdeauna o reputație bună. Haideți să aflăm care sunt avantajele alegerii acestui tip de încălzire și ce trebuie să luați în considerare atunci când îl instalați.

Adaptabilitatea încălzirii în pardoseală

Echipamente care se adaptează la toate formele de energie. Sistemele de încălzire în pardoseală se potrivesc perfect cu mai multe tipuri de încălzire: în versiunea lor hidraulică, le puteți combina cu o pompă de căldură aer/apă, cu o centrală pe gaz sau lemn și chiar cu energia solară. Unele funcționează și cu energie electrică.

Control optim

Sistemele de control pentru sistemele de încălzire în pardoseală au evoluat considerabil în ultimii ani. Puteți programa temperaturi diferite pentru diferite încăperi folosind un sistem central. Pentru a face acest lucru, fiecare cameră are propria buclă independentă de încălzire în pardoseală, astfel încât temperatura dorită poate fi reglată.

O instalație versatilă

De asemenea, încălzirea în pardoseală are avantajul că poate fi instalată în orice încăpere a casei dumneavoastră. Indiferent dacă renovați sau construiți, este întotdeauna posibil să o instalați. În plus, este potrivită pentru aproape toate tipurile de pardoseli, deși gresia este ideală.

Încălzirea în pardoseală este foarte confortabilă

Încălzirea în pardoseală înseamnă mai mult confort decât sistemele de încălzire tradiționale. Fie că este vorba de încălzire electrică sau de încălzire cu apă, principiul încălzirii în pardoseală și senzațiile pe care le oferă sunt aceleași: încălzește întreaga suprafață a podelei și aerul din interior la o temperatură scăzută. Căldura emisă este blândă și armonios distribuită pe întreaga suprafață a podelei (între 21° și 28°C), eliminând astfel senzația de podea rece, atât de neplăcută pentru piciorușele noastre în diminețile de iarnă.

Un sistem de încălzire silențios

Cu acest sistem, nu veți auzi cum se pornește sistemul de încălzire! Încapsulat în șapa de beton sau plasat sub pardoseala dumneavoastră, sistemul de încălzire în pardoseală nu emite niciun zgomot.

Încălzirea în pardoseală este un sistem igienic

După cum știm cu toții, caloriferele convenționale adună praf și sunt foarte greu de curățat. Pasionații de curățenie nu vor mai avea această problemă cu încălzirea în pardoseală! Încălzirea în pardoseală nu reține praful, germenii sau umezeala: este un sistem curat, care nu deplasează impuritățile în timpul circulației aerului, ceea ce este, de asemenea, benefic pentru calitatea aerului din interior.

Încălzirea în pardoseală este sigură și nu vă mai face să vă doară picioarele

Timp de mulți ani, încălzirea în pardoseală a avut o reputație proastă, deoarece a provocat adesea disconfort, cum ar fi dureri de picioare sau picioare umflate. Aceste efecte neplăcute se datorau faptului că sistemul de încălzire în pardoseală nu era aproape deloc reglat, ceea ce ducea la temperaturi prea ridicate. În prezent, sistemul s-a îmbunătățit considerabil și nu mai face obiectul acestor probleme. În cele din urmă, întrucât sistemul nu este la îndemâna oricui, se elimină riscul de arsuri, în special pentru cei mai tineri.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Parteneri

Știri din Maramureș

firma de paza | Niru Guard firma de paza | Niru Guard
Afaceri9 ore inainte

Top 3 situatii in care o firma de paza te poate ajuta

Nevoia de siguranta este una pe care fiecare om o resimte. De altfel, nevoia de securitate este una dintre cele...

Social2 zile inainte

Ce trebuie să știi despre sistemul de încălzire în pardoseală

Considerat de toți a fi o noutate din ultima vreme, sistemul de încălzire în pardoseală datează de fapt din anii 1950. Chiar...

Exclusiv2 zile inainte

RTT DISTRIBUTION SRL despre Stirile false din BZI.RO

RTT DISTRINBUTION SRL -Stiri False In mediu Online Bzi.ro publica stiri false la adresa lor Un site no name din...

Exclusiv2 zile inainte

RTT DISTRIBUTION SRL nominalizat la Premium Soimii Engross

Compania Romaneasca RTT Distribution srl  este nominalizata la premium soimiii engross pentru performatele de care...

Cabinet Avocat Varzaru Ion Cabinet Avocat Varzaru Ion
Social2 zile inainte

Cine datorează despăgubiri în cazul unui accident auto?

Țara noastră este pe un loc fruntaș în Uniunea Europeană în ceea ce înseamnă producerea accidentelor auto. Din această cauză...

Eveniment3 zile inainte

Fenomenul Luis Gabriel a lansat o piesă nouă numită „Vagabond”!

Industria muzicală din România şi-a descoperit o nouă stea. Luis Gabriel este un tânăr foarte talentat care a luat România...

Social4 zile inainte

De ce să alegi încălzire în pardoseală pentru casa ta

Confort de utilizare, discreție a echipamentului, economie de energie… Sistemele de încălzire în pardoseală sunt atractive datorită avantajelor pe care le oferă...

Social4 zile inainte

Trendurile si avantajele usilor si ferestrelor cu profile PVC in anul 2022

Cererea tot mai mare pentru tamplarie bine proiectata cu profile PVC a dus la progrese in calitatea, functionalitatea si textura...

Social4 zile inainte

Avantajele creării unui magazin online

Având în vedere evoluția tehnologiei din ultimii ani, majoritatea antreprenorilor și-au dezvoltat afacerile și în sfera digitală. Primul pas către...

Social5 zile inainte

Ralflo și Simona Nae colaborează după opt ani pentru „Ca Va”! Cum a învățat Simona Nae franceza de la Ralflo!

În urmă cu opt ani, Ralflo şi Simona Nae colaborau pentru prima oară, înregistrând piesa „Doar Tu” care s-a bucurat...

Știri din județ6 zile inainte

Cele mai importante 5 articole pe care le poți folosi ȋmpotriva acarienilor

Acarienii sunt microorganisme care se gӑsesc peste tot ȋn casa ta, ȋn special ȋn dormitor sau alte locuri care pot...

Social6 zile inainte

Cornuleţele cu vişine de la Sânziene aduc fericire cu fiecare bucăţică

Știm cum câteodată ai poftă de ceva dulce și cum ți-ai dori să mănânci o delicatesă făcută în spirit românesc....

Social7 zile inainte

Cum alegi cel mai bun motocultor pentru grădina ta

Vrei să profiţi la maximum de grădina ta în această vară? Îţi doreşti ca buruienile să nu îţi mai sufoce...

TurismO săptămână inainte

Castrul Roman Arutela – un loc cu aer de legendă

Dacă vă aflați în judeţul Vâlcea şi doriţi să faceţi o incursiune în istoria judeţului şi a ţării, merită să...

TurismO săptămână inainte

Poiana Brasov, destinatia de vacanta ideala in 2022!

Turismul montan este in plina ascensiune in tara noastra, iar Poiana Brasov se numara printre statiunile cele mai apreciate din...

Famous Roses Famous Roses
AfaceriO săptămână inainte

Cum se cultivă trandafirii în ghiveci

Dacă nu te consideri un începător, dar nici un grădinar avansat, încearcă grădinăritul în vase sau ghivece cu trandafiri. Trandafirii...

Trending