Fie că dorești să redai viață unor obiecte sau piese de mobilier vechi, ori te bucuri de un parchet nou de lemn, descoperă în rândurile de mai jos avantajele pe care ți le oferă aplicarea de lac pentru lemn, dar și cum se efectuează acest procedeu!
Chiar dacă pare simplu de realizat, este indicat să te informezi foarte bine înaintea lucrării propriu-zise, astel încât rezultatele să fie pe măsura așteptărilor tale! Iată tot ce trebuie să știi despre un lac pentru lemn.
De ce este indicată aplicarea lacului pe obiecele din lemn?
Lacul pentru lemn are două întrebuințări. În primul rând, acesta are rolul de a reda culoarea natural și aspectul frumos pierdut de lemn odată cu trecerea timpului, dar în cazul în care vorbim de un lemn nou, acesta va fi protejat împotriva degradării provocate de umezeală sau chiar de radiațiile solare. Așadar, durata de viață a produsului lăcuit va fi prelungită, protejând proprietățile naturale ale lemnului, dar și aspectul acestuia va fi îmbunătățit.
Alege un lac pentru lemn calitativ și ține cont de suprafața pe care dorești să îl aplici!
Fie că dorești să lăcuiești parchetul, geamurile, ușile, sau o căsuță din lemn, trebuie să știi că lacurile sunt diferite, iar proprietățile acestora diferă, de asemenea. Așadar, dacă dorești să lăcuiești ușile, lacul ales trebuie să ofere un plus de rezistență la intemperii, spre deosebire de lăcuirea parchetului. Așadar, nu este suficient să alegi un produs de calitate, ci este deosebit de important ca varianta aleasă să fie special concepută pentru suprafața pe care dorești să o aplici.
Pregătirea zonei de lucru
Înainte de a te apuca de treabă, organizează-ți foarte bine zona de lucru și asigură-te că ai la îndemână toate ustensilele necesare. Este indicat să ții cont de condițiile meteo, să faci spațiul de lucru cât mai aerisit cu putință, pentru a nu fi afectat de vaporia puternici ce sunt eliminați din lacul neuscat. Este indicat ca temperatura să fie cuprinsă între 23 și 32 de grade, iar dacă lăcuiești o suprafață de lemn ce se află afară, ține cont ca în ziua în care îți desfășori activitatea să nu bată vântul, deoarece rezultatul va fi afectat în mod negativ de depunerile de praf și impurități aduse de vânt! După ce ai terminat de lăcuit, evită, pe cât posibil, ca zona proaspăt lăcuită să nu se afle în razele directe ale soarelui.
Începerea procedurii de lăcuire
După ce ți-ai organizat spațiul și ai la îndemână toate ustensilele necesare, trebuie să începi procesul prin șlefuirea suportului lemnos, astfel încât rezultatul final să fie de calitate. Șlefuirea se face cu hârtie abrazivă cu granulație de 150 sau chiar 180 sau cu ajutorul unor bureți abrazivi medii. În cazul în care vei opta pentru o granulație mai joasă, suprafața va rămâne neplăcută, iar dacă vei alege o granulație prea fină, porii se vor unple cu praf fin de lemn, fapt ce va scădea aderența.
Aplicarea grundului
Grundul are rolul de a mări aderența și cantitatea de material ce formează pelicula. Grundul nu are rezistență la zgâriere sau lovituri și nici un aspect la fel de plăcut ca al lacului. Așadar, acesta trebuie întotdeauna acoperit cu lac. Aplică 1-2 straturi de grund înaintea celui de lac, diluându-l astfel încât să îl poți întinde bine cu pensula. Înainte de a-l șlefui, oferă-i suficient timp de uscare.
Șlefuirea dintre straturi
Pentru îndepărtarea fibrei ridicate la grunduire se șlefuiește între straturi. Este important ca pelicula să fie bine uscată și se utilizează hârtie abrazivă cu granulația de 280 sau 320, ori bureți abrazivi fini. Este important să șlefuiești cât mai bine, astfel încât suprafața finală să fie cât mai fină. Este important, de asemenea, ca la final să desprăfuiești întreaga suprafață cu ajutorul unei cârpe din bumbac.
Aplicarea lacului
Pentru aplicarea finală a lacului este important să utilizezi o perie potrivită, astfel încât aceasta să nu lase denivelări sau fire de păr. Diluează lacul ținând cont de instrucțiunile de pe ambalaj și aplica-l cu grijă. Eventualele greșeli se pot obține doar prin polișare, dar acest procedeu este dificil de făcut și este mai facilă aplicarea lacului cu atenție, pentru ca rezultatul să fie așa cum vi-l doriți, fără alte intervenții suplimentare.
Online, pe Kebrom.ro, ai la dispoziție o gamă variată de lacuri de top, dar și adezivi pentru cant și folii pentru MDF! În plus, aici găsești adezivi lemn stratificat! Bucură-te de calitatea unor produs de top, comandându-le din cofortul propriei case!
Date de contact:
E-mail: office@klebrom.ro
Telefon: Brașov: 0726159136 ; Mureș: 0722559023